فرم مشاوره

دنیای وب‌سرورها؛ آماده انقلابی جدید!

تمام متخصصینی که در حوزه فناوری‌‌های مبتنی بر تجارت الکترونیک فعالیت می‌کنند به‌خوبی از اهمیت و جایگاه وب‌سرورها آگاهند. از آن مهم‌تر، می‌دانند انتخاب اشتباه در این مورد چه آسیب‌های جبران‌ناپذیری را در پی خواهد داشت. مام متخصصینی که در حوزه فناوری‌‌های مبتنی بر تجارت الکترونیک فعالیت می‌کنند به‌خوبی از اهمیت و جایگاه وب‌سرورها آگاهند...

@val3

حمیدرضا اعتدال مهر، مدیرعامل منظومه‌نگاران

تمام متخصصینی که در حوزه فناوری‌‌های مبتنی بر تجارت الکترونیک فعالیت می‌کنند به‌خوبی از اهمیت و جایگاه وب‌سرورها آگاهند. از آن مهم‌تر، می‌دانند انتخاب اشتباه در این مورد چه آسیب‌های جبران‌ ناپذیری را در پی خواهد داشت اما گاهی تصمیم‌گیری به‌ دلیل وابستگی به عواملی مانند منابع سخت‌افزاری، هزینه‌های برنامه‌نویسی و فراوانی و کیفیت سرویس‌دهندگان خدمات و پشتیبانی وب‌سرور انتخاب شده، تبدیل به فرایندی پیچیده و مبهم می‎شود.

در مقابل، دسته‎ بندی اولویت‎ها و نیازها باعث شده تا توسعه‌ دهندگان خلأ موجود برای بسیاری از نیازها را شناسایی کنند و در جای‌جای جهان افرادی با نگاهی خلاقانه راه‌حل‌های جدیدی ارائه دهند که جهان فناوری را شگفت‌زده کند. بی‌شک یکی از این اتفاقات، پیدایش node.js در 10 سال پیش بود. این ابزار باعث شده تا بازاری بسیار بزرگ و نوین برای توسعه‌دهندگان جاوا اسکریپت (javascript) ایجاد شود. جالب‌تر اینکه برنامه‌نویسان حوزه وب به‌خوبی دریافتند می‌توان از مرزها و ساختارهای موجود وب‌سرورهای آن زمان با سازوکار node.js به‌سادگی عبور کرد؛ اینکه با نوشتن چند خط کد به‌زبان جاوا اسکریپت می‌توان به امکاناتی دست یافت که قبلاً زمان و منابع زیادی را تحمیل می‌کرد، انقلابی جدید را در این حوزه آغاز کرد. وب‌سرورهای قدیمی‌تر { Apache, NGINX IIS ,} ساختاری غیر قابل انعطاف و نسبتاً شبیه به هم داشتند و توسعه‌دهنده به‌سادگی اختیار کم و زیاد کردن فرایندها را براساس نیاز خود نداشت اما نسل جدید، این ساختار ناکارآمد را به چالش کشید.

آنچه در این یادداشت عنوان می‌شود صرفاً پیش‌بینی آینده نزدیک وب‌سرورها براساس مشاهدات کنونی و شکل‌گیری نگاهی متفاوت برای تصمیم‌گیران حوزه فناوری‌های نوین است.

به‌نظر می‌رسد انتخاب زبان برای توسعه دهندگان نرم افزارهای تحت شبکه و وب‌سایت‌ها در دنیای پیش‌رو، اولویت اول است و هر زبانی امکان اضافه کردن سرویس وب را به‌صورت مستقیم با خود به‌همراه دارد؛ به‌عنوان مثال برای زبان پایتون می‌توانید از وب‌سرورهای لیست زیر (براساس نیاز برنامه) یکی را انتخاب کنید:

CherryPy WSGI Server

Gunicorn

Tornado

Twisted Web

Gunicorn

با کمی جستجو می‌توانیم برای هر زبان یا بعضی از سرویسها مانند دیتابیس و سرویس‌های API ، صدها نمونه سفارشی‌شده وب‌سرور رایگان و با متن باز یا دارای پشتیبانی قابل اطمینان بیابیم. این روندی است که در دهه جدید آغاز شده و با سرعت بسیار در حال توسعه است . در حقیقت نیاز بوجود امده باعث شده افراد و شرکتها با ارائه راهکارهای منحصر به فرد برای خود نام و جایگاهی پیدا می کنند. با نگاهی به سایر تغییرات و دستاوردهای این حوزه مانند رایانش ابری، مجازی‌سازی و تکنولوژی‌های داکر و … متوجه می‌شویم که هزینه‌ها در حال کاهش و انتظار از پایداری و کیفیت محصولات تحت وب در حال افزایش است.

این همه انگیزه و تغییر در جهان وب‌سرورها ما را در مقابل این پرسش قرار می‌دهد که در ایران اوضاع چگونه است؟

هنوز آمار دقیقی از میزان استفاده از پلت‌فرم‌ها و وب‌سرورها در دسترس نیست اما مطالعه‌ای اجمالی در کسب‌وکارهای شناخته شده و رسمی نشان می‌دهد که اقدام جدی در خصوص سفارشی‌سازی (به‌منظور بهینه‌سازی منابع و امنیت) نرم‌افزارهای تحت وب به چشم نمی‌خورد؛ 45 درصد از وب‌سایت‌های بررسی‌شده در کشور از apache استفاده می‌کنند و زبان محبوب با اختلاف زیادی نسبت به رقبا، PHP است. در نهایت، 38 درصد نیز از وردپرس استفاده می‌کنند.

آنچه به تغییر رویکرد کلی کشور در خصوص وب‌سرورها منتهی می‌شود، تحقیق و ارائه مستندات در دو سوی تصمیم‌ساز؛ دانشگاه‌ها و کسب‌وکارها است و نتیجه آن، معرفی علمی بهترین تجربه‌ها برای استارت‌آپ‌هایی است که به‌زودی به عرصه کسب‌وکار پای می‌گذارند؛ تغییری شگرف در چند سال آینده و همراه با آنچه به احتمال زیاد در جهان اتفاق خواهد افتاد.

اطلاع‌رسانی و تبادل تجربه می‌تواند به صرفه‌جویی بسیار ارزشمندی در منابع منتج شود. آماری که (به‌صورت حدودی) ارائه شد شاید به لحاظ عددی با برخی از کشورهای دیگر تشابه داشته باشد اما باید به این مهم توجه داشت که کشور ما در حوزه تجارت الکترونیک بسیار جوان است. شاید کمی دقت در انتخاب امروز ما باعث رشد چشمگیری در فردای تغییرات جهان وب شود و به تعریفی دیگر، شاید بتوانیم تأخیر در پیوستن به موج تکنولوژی را با هوشمندی، مطالعه و بهره‌گیری از جدیدترین تکنولوژی‌ها جبران کنیم.

برگشت به لیست
برگشت به خانه